Gascentrale

Gascentrale

In 2025 plant de huidige federale regering om de kerncentrales definitief te sluiten. Om het daarop volgende energietekort voor ons land op te vangen plant men de bouw van vervuilende gascentrales.

Vanaf 17 juli loopt er opnieuw een openbaar onderzoek om zo een gascentrale te bouwen op het industrieterrein van Rotem.

Het project gaat onder de naam van Dilsenergie NV. Initieel werd het voorstel ingediend vanuit het Nederlandse Advanced Power Holdings BV en Advanced Power Europe GmBH, beiden dochterondernemingen van Advanced Power AG. Inmiddels is Dilsenergie overgenomen door RWE.
Deze onderneming heeft geen banden met Dilsen-Stokkem en heeft de lokatie nodig om een rol te spelen op de Belgische energiemarkt. Naast de gascentrale heeft dit bedrijf er belang bij dat de leidingstraat dicht bij de gascentrale zal passeren. Met andere woorden: de centrale is slechts een eerste stap in een lang verhaal.
Ook zijn Fluxys (gas) en Elia (elektriceit) in dit project betrokken aangezien zij de nodige aanpassingen aan de infrastructuur moeten realiseren om dit project te voorzien van brandstof en om de stroom op het hoogspanningsnet te krijgen.